Terugblik bezoek uit Leipzig-Marienbrunn (mei 2016)


Herrnhut
Een reis vol bezinning

Hoor gejubel om de overwinning in de tenten van de rechtvaardigen: de rechterhand van de HEER verheft mij. De rechterhand van de HEER doet machtige daden. Ps. 118:15,16

In 1985 werd onze gemeente gekoppeld aan een gemeente in Marienbrunn Leipzig en het partnerschap was geboren. Nu in het jaar 2016, 31 jaar na het ontstaan, wordt afgevraagd is dit partnerschap nog wel nodig het Oost-Duitsland van toen bestaat niet meer? Laat mij deze vraag dan na het reisverslag beantwoorden.

Op woensdag 4 mei staan 17 gemeente leden te wachten op de bus die ons naar Herrnhut zal brengen, waar wij 4 dagen te gast zullen zijn van de Herrnhutters (zie onderweg 2). De reis is lang om precies te zijn 870 km, maar met een buschauffeur als Wim, Een reisleider als Frank Beumer jr. en de wetenschap op wie wij daar zouden zien maakt het dat de reis net zo lang duurde als een tripje naar Groningen. Het is 4 mei en ondanks dat we onderweg zijn, staan wij wel 2 min stil bij hen die vielen voor “De vrijheid”. Eindelijk arriveren we te Herrnhut en daar staat ons een warm welkom en een goede maaltijd te wachten. “Wir danken dem Herrn”.

God is voor ons een veilige schuilplaats, een betrouwbare hulp in de nood. Daarom vrezen wij niet, al wankelt de aarde. Ps 46:2-3

Het is Hemelvaart en de dag begint met een bezoek aan Klein Welka, om een Hemelvaart dienst mee te maken in een ontzettend mooie kapel met daarop aansluitend een tour door het dorp. Ook aan de kleine reiziger is gedacht en die konden als ze dat dat wilde naar het Dino bos, waar enkele dino ’s voor een aangename afleiding zorgden. Na de lunch, in Herrnhut, is het een vrij programma met 2 mogelijkheden om de middag mee door te brengen. Het ene is een mooie wandeling langs het “sculpture” pad. Dit pad staat vol met standbeelden die de weg van het geloof uitbeeldt, het pad begint ook met de woorden “Ich bin der Weg”. Het andere aanbod was een bezoek aan het volkenkunde museum al waar ik vernomen heb de geschiedenis van de omgeving wordt verteld. Al met al was dit een ontzettend mooie dag, maar het werd nog mooier want die avond werden wij allemaal getrakteerd op een mooi staaltje instrumentale muziek uitgevoerd door Maiara Vörkel, oudste dochter van Paul en Theo Zirrenberg, zoon van Jorg. Na dit mooie intermezzo, die zich helaas niet op papier laten zetten, is het officiële deel van het Hemelvaart programma voorbij en “Wir danken dem Herrn” voor alles wat het ons geleverd heeft.

Een dienaar van de Heer moet geen ruzie maken, maar voor iedereen vriendelijk zijn; hij moet een goede leraar zijn en een verdraagzaam mens, en zijn tegenstanders zachtmoedig terechtwijzen.

2 Tim. 2:24-25

Vandaag staat verdieping op het programma. We gaan deze middag ons buigen over wat de gedachten goed van de Broedergemeente kan betekenen op de wereld van vandaag. Om dit goed te kunnen wordt ons eerst op een zeer ludieke manier de geschiedenis van de Broedergemeente verteld terwijl de dochter, van onze gids die dag, het verhaal opleest, spelen wij met zijn allen een rol in deze geschiedenis, dit levert zeer grappige momenten op. Na dit zeer interessante verhaal en ludiek toneel spel brengt de gids ons naar de “mooiste” begraafplaats die ik ooit heb gezien. De gids had een mooie vergelijking over hoe zij deze plek zag. “Als kind herinner ik mij rond Kerst waren ik en mijn zusjes heel enthousiast over wat we zouden krijgen. Mijn ouders waren daarvan bewust en sloten de deur af naar de huiskamer waardoor we niet naar binnen konden en de cadeaus al uit waren gepakt voor Kerst. We konden het alleen aanschouwen door het sleutelgat, hierdoor kreeg je een kijk op al het moois wat ons te wachten stond. Zo zie ik ook de doorgang naar deze begraafplaats een kijk door het sleutelgat naar al het moois wat ons te wachten staat aan de andere kant van de deur”.

Gedurende de lunch konden we dit allemaal tot ons laten door dringen, zodat we deze wetenschap konden gebruiken in de discussie: Hoe kunnen we het gedachtengoed van de Broedergemeente vertalen naar heden dag? Het is erg lastig om de uitkomst van de verschillende groepen hier op papier te zetten, maar de gemeenschappelijke uitkomst is: De wereldpolitiek mag wel meer gebruik maken van de gedachtengoed van de Broedergemeente. Na deze verdieping staat ons een bezoek te wachten aan de “Herrnhut sterne” op deze plek worden de steren gemaakt die ons allen wel bekend zijn. Het is ontzettend gaaf om eindelijk te zien hoe deze steren gemaakt worden en na een lekkere kop koffie en een lekker stuk gebak bekijken we een film over hoe het idee van deze steren is ontstaan.

Deze mooie dag kan alleen maar worden afgesloten door een gezellige BBQ zodoende wordt de gril aangestoken, de tafels klaar gemaakt en het bier geopend “Wir danken dem Herrn”.

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. 1 Kor. 13:4
 

We gaan vandaag naar Görlitz, volgens de bewoners de mooiste stad van Saksen en misschien de mooiste stad van heel Duistland. Deze stad ligt op de grens met Polen en je kan via een voetgangersbrug zo Polen in lopen. Tijdens een leuke tocht door de oude stad komen we te weten dat de stad langs een grote handelsroute ligt de Via Regia. De stad is in het verleden in verschillende handen geweest. Het begon als een Bohemische stad, door politieke verschuivingen werd het een Saksische stad. De Saksen kozen de kant van Napoleon, deze verloor en zo werd de stad Pruisisch. Om uiteindelijk weer tot de deelstaat Saksen te behoren. Onder Pruisisch bewind werd de stad weer multi gelovig want zij geloofden in vrijheid van geloof. De wandeling duurde ongeveer een anderhalf uur waarbij we als afsluiter onverwachts een gratis orgelconcert kregen, dit concert luide de lunchpauze in, de lunch bellen worden steeds beter. Het middagprogramma kon zelf worden ingevuld en Görlitz heeft een hoop te bieden en is zeker niet in 3 uur goed te bezoeken. Nog even een fun fact over Görlitz: deze stad was samen met Essen in de race om cultuur hoofdstad 2016 te worden, Essen werd het. Nu staat bij elk restaurant op het raam Erst Essen dann nach Görlitz.

’s Avonds is het een gezellige afsluiting met canon zingen Duits en Nederlands hiermee sluiten we een fantastisch weekend af met morgen de kerkdienst en de terugreis. “Wir danken dem Herrn”.

Zing voor de HEER, loof de HEER, want Hij heeft het leven van de arme uit de handen van boosdoeners gered. Jer. 20:13

Zoals gewoonlijk hebben we een afsluitende godsdienst deze keer ook samen met de Herrnhutters waarbij we een tweetalige voorbeden hebben wat erg mooi is. Na de dienst drinken we in het gasthuis nog gezamenlijk een kop koffie met een zogenaamde Haagse kakker erg lekker. We bedanken de organisatie en we spreken de hoop uit dat ons volgende ontmoeting net zoveel bezieling brengt als deze, voor we vertrekken maken we een groepsfoto, meerdere. Het is 12 uur, we zeggen onze vrienden gedag en vertrekken voor onze lange reis naar huis. Het is 12 uur ’s nachts als we voor de Duinzichtkerk staan we zijn moe maar zeer voldaan van het weekend. “Wir danken dem Herrn”.

Nu dan het antwoordt op de vraag: Is het partnerschap nog wel nodig? Daar kan volmondig ja worden op gezegd, niet meer om de reden waarvoor het ooit is opgericht, maar omdat vriendschap je verrijkt. “Wir danken dem Herrn”.

Groeten Kerngroep Marienbrunn

Bloemen illustratie
Illustratie

Kerkdiensten

Agenda

Actueel

Over ons

Kerkblad 'Onderweg'

Doen

Contact
RSS Feed

powered by Mahieu