Uitvoering 'Bijna te laat'


Bijna te laat - André de Jager

Organist en componist André de Jager componeerde op verzoek van de familie Koopmans voor orgel de Fantasie ‘Bijna te laat’, die hij in deze dienst na de verkondiging zal spelen. Het stuk is ‘voor Wijtske, zijn oudste dochter, ter herinnering aan dr Jan Koopmans (1905-1945). Jan Koopmans is één van de predikanten die in het centrum van ‘het gedenkraam van de bezettingstijd’ staat afgebeeld.

Ds Koopmans is afgebeeld vanwege zijn bijzondere rol in de oorlogsjaren. Hij publiceerde in 1940 het eerste illegale geschrift tijdens de bezetting, met als titel ‘Bijna te Laat’. De aanleiding hiervoor was de ariërverklaring die de bezetter vroeg van mensen in overheidsdienst. Een veel geciteerde zin uit zijn tekst over de Joden is: ‘zij gaan eruit en zij gaan eraan’. Op internet is de integrale tekst van dit geschrift terug te lezen via www.geheugenvannederland.nl

 

Bloemen illustratie
Illustratie

Afgelopen zondag speelde organist en componist André de Jager tijdens de dienst het indrukwekkende stuk 'Bijna te laat'. U kunt deze uitvoering hier terugluisteren. Tevens kunt u rechts bij 'dienst gemist' de hele dienst terugluisteren.

Kerkdiensten

Agenda

Actueel

Over ons

Kerkblad 'Onderweg'

Doen

Contact
RSS Feed

powered by Mahieu